Home Now Manual CFP đŸ€“Study

WIP: BĂŠrekraftig universiell utforming - fra sjekkliste til prosess

Mitt navn er Dag Frode, jeg jobber som utvikler i Sparebank 1 utvikling, hvor jeg har vÊrt nÄ i ca 7 mÄneder. FÞr det har jeg blant annet vÞrt konsulent hos Bekk. I dag skal jeg snakke om hvordan vi jobber med universell utforming i SpareBank 1 utvikling.

Jeg mĂ„ innrĂžmme at da jeg sendte in pitchen for dette foredraget var planen min Ă„ “lĂžse” dette med Ă„ jobbe med universell utforming “en gang for alle”. Jeg har nemmelig lest meg opp pĂ„ det en rekke ganger fĂžr, men like vel vĂŠrt forvirret og overveldet de gangene jeg har kommet inn et sted og skulle sjekke at lĂžsningen vi har oppfyller kravene. SĂ„ da je gi mars i Ă„r tenkte “hva vil jeg fĂžle meg trygg pĂ„ om 7 mĂ„neder” sĂ„ var det nettopp universell utforming jeg siktet meg inn pĂ„.

Tidlig identifiserte jeg 3 ting jeg mener mÄ vÊre pÄ plass for Ä jobbe med universell utforming pÄ en bÊrekraftig mÄte. Med bÊrekraftig, mener jeg her en mÄte som vi klarer Ä oppretholde over tid og som ikke bare blir det siste en sjekker fÞr en releaser noe for sÄ Ä gleme Ä forholde seg til det neste Äret. De 3 tingene jeg mener mÄ pÄ plass for Ä jobbe bÊrekreaftig med universell utforming er: opplÊring, prosess og verktÞy. AltsÄ gode enkle resurser som gjÞr at det er lett Ä lÊre og gjenlÊre hva som er viktig med universell utforming og hvordan lage universel utformede lÞsninger. Prosesser som legger til rette for at vi jobber gjevnt med det og ikke i skippertak. Og verktÞy som stÞtter oss i det arbeidet vi gjÞr.

Det jeg ikke var klar over da jeg startet pÄ dette, var hvor mye SpareBank1 alt har gjort med universell utforming, og hvor mange dyktige som alt jobbet med Ä lÞfte arbeidet vÄrt med dette. Kompetansen og engasjementet ble raskt tydelig da jeg kom inn i et team med flere uu illkjeler og da jeg ble med i fagruppen for Universell Utforming.

Jeg hadde tenkt Ä bruke mye tid pÄ Ä lese litteratur og lage egne lÞsninger, men har i stedet fÞlt at jeg har kommet til en skolebenk hvor jeg har lÊrt fra kunnskapet og arbeidet til dyktige kollegaer. Det meste av det jeg kommer til Ä snakke om i dag er ting som alt ble gjort forskjellige steder i SpareBank1. Arbeidet jeg og faggruppen for universell utforming har gjort har i stor del vÊrt Ä samle inn de mÄtene teamene alt jobber med universell utforming, konkretisere, formalisere og dele den kunnskapen, verktÞyene og prosessene som teamene alt har hatt.

Det arbeider vi har endt opp med Ä gjÞre har endt opp med Ä vÊre mer strategisk enn jeg hadde planlagt. Vi har jobbet med Ä finne ut av hvor vi er, hvor vi vil og hva som skal til for Ä komme dit. Oppsummert kan jeg si at vi er godt pÄ vei, har mye vi kan lÊre av hverandre og en del vi kan gjÞre for Ä forbedre opplÊring og trygghet pÄ universell utforming. Hvordan vi jobber med Ä komme dit er det jeg skal bruke resten av foredraget til Ä snakke om.

Planen etter den ikke fult sÄ korte introduksjonen er Ä fÞrst ta ett steg tilbake for Ä snakke om hva universell utforming er og hvorfor det er viktig. Vi kommer sÄ inn pÄ de prosessene vi jobber med og opplÊringene og verktÞyene vi brukre som del av den, fÞr jeg runder av med noen av vÄre erfaringer.

hva er kapittlene

22 slides